Kammarspelen
Sent i livet lyckades Strindberg förverkliga en sedan länge närd dröm om en egen teater för sin ospelade dramatik. Hösten 1907 öppnade Intima teatern i Stockholm med Max Reinhardts Kammerspiele i Berlin som förebild. För denna nya teater skrev Strindberg sina kammarspel. Fyra av dem skrevs under våren 1907. Det var Oväder, Brända tomten, Spöksonaten och Pelikanen.
För Strindberg innebar ‘kammarspel’ kammarmusikens idé överförd på dramat: ”litet motiv, utförligt behandlat, få personer, stora synpunkter, fri fantasi, men byggd på observation, upplevelse, väl studerat; enkelt men icke för enkelt; ingen stor apparat, inga överflödiga bipersoner, inga regelbundna femaktare eller ‘gamla maskiner’, inga utdragna helaftnar. För att understryka pjäsernas musikaliska karaktär försåg han pjäserna med opusnummer.
Kammarspelen utspelar sig i hus där det finns någonting gömt i trossbottnarna.
Oväder handlar om en äldre herre, som försöker finna ålderdomens ro i ett fashionabelt bostadshus. Han fördriver tiden med att småprata med Konditorn som har sin affär i huset och genom att spela schack med sin bror. Lugnet störs av att en sångare flyttat in i våningen ovanför med sin hustru och ett litet barn. Plötsligt så rymmer sångaren med Konditorns dotter och tar barnet med sig. Det visar sig att den övergivna frun är Herrns förra fru, som nu förtvivlad ber Herrn om hjälp. Så småningom kommer dottern och barnet tillbaka med sångaren har försvunnit för gott. Händelserna ackompanjeras av ett åskväder. När pjäsen slutar är urladdningarna över, luften rensad och höstens första lykta kan tändas.
Av alla Strindbergs dramer är kanske Oväder hans mest återhållna, med en tankfull atmosfär som för tankarna till Maeterlinck.
I Brända tomten avslöjar en Främling, som just kommit åter från Amerika, de brott som begåtts i hans barndomshem, som han finner nedbrunnet. Såväl huset som dess invånare avslöjas innan Främlingen åter ger sig ut i världen.
Spöksonaten är kanske det märkvärdigaste av alla Strindbergs pjäser. Med sin djärva växling mellan fantastik och realism, och genom sitt persongalleri har Spöksonaten blivit en utmaning för skådespelare, regissörer och scenografer världen över. Persongalleriet är ett av Strindbergs mest fantastiska med sina vampyrer, spöken och mumier. Idel mardrömsgestalter i olika stadier av förfall. Till pjäsens mest fantasieggande personer hör onekligen Hummel och Mumien, Hummels före detta älskarinna. Hummel är dramats motor. Han är en åttioårig krympling som beskrivs som ockrare, mänskotjuv och vampyr. Mumien är en förtorkad kacklande papegoja instängd i en garderob, galen men plötsligt drabbad av klarsyn.
Hummels förlängda arm är Studenten, ett från början godhjärtat söndagsbarn, som under pjäsens gång blir alltmer cynisk. Han åtrår Fröken, som är så vacker och oåtkomlig där hon sitter i sitt hyacintrum.
I Spöksonatens värld finns ingen hederlighet och sanningen dödar. ”Ingen är den han synes vara”. Välgöraren Hummel är en maktlysten utsugare. Den adlige översten är i själva verket en f d betjänt. Mumien är ingen mumie. Den åtråvärda Fröken är dödssjuk o.s.v.
Handlingen i Pelikanen kretsar kring en demonisk mor som suger ut sin familj; hon låter barnen frysa och svälta medan hon själv förser sig med de bästa bitarna. Hon kurtiserar Mågen, som har gift sig med dottern för att kamouflera sitt förhållande till Modren. Fadern, som just begravts, har emellertid efterlämnat ett brev till sonen, där han avslöjar Modrens mångåriga beteende. Då det visar sig att den bortgångne inte efterlämnar några pengar, känner sig Mågen, som spekulerat i arvet, lurad och blir rasande. När Modrens ondska blivit avslöjad väcks barnen ur sitt sömngångartillstånd. Sonen tänder en brasa i köket; det börjar brinna. Modren försöker rädda sig och hoppar ut från balkongen. Syskonen sluter sig tillsammans i röken. ”Nu börjar sommarlovet”, utbrister Sonen i dramats sista replik.
Pelikanen är på ytan mer naturalistisk än Spöksonaten, men groteska, för att inte säga surrealistiska drag saknas inte. Pjäsen kan lätt förefalla löjlig om inte det mardrömslika går fram.